ДАМИ,среќен ви 8.март!

Денеска се слави меѓународниот ден на жената попознат како Осми март ,празник посветен на жената како ден за сеќавање на борбата за економска,политичка и социјална рамноправност на жената.

Меѓународниот ден на жената или 8 март се слави од 1909 година и е лансиран во САД врз основа на декларацијата на Социјалистичката партија на таа земја.

Од 1975 година, Обединетите нации официјално го одбележуваат 8 март како Меѓународен ден на жената, славејќи ги нивните достигнувања и придонеси во општеството, економијата,човековите права .

 

Сподели