ВО Германија 100.000 слободни работни места

Према институтот за истражување(ИАБ) од Neurnberg бројот на непотполнети работни места во Германија достигна рекордна вредност од 1.2милиони во последиот квартал од минатата година.

На крајот на минатата година во Германија 1.183.000 работни места биле непотполнети што е за 128.000 повеќе од истиот период за минатата година или 83.000 повеќе за претходниот квартал изјави стручњакот на ИАБ Александер Кубис .

Према сите нивни информации кои соработубаат со сојузната агенција за вработување најголема побарувачка за работници преовладува за градежни и работници од преработувачкиот сектор.

Германската градежна индустрија моментално побарува околу 100.000 работници од различни профили или како што неодамна објави неделникот WIRTSCHAFTS WOCHE најбарани занимања се:

-механичари,електричари,медицински техничари,програмери како и класични занаети како што се : лимари и водоинсталатери.

 

 

Сподели